Bra tid för att ta sticklingar

Just nu är en bra tid för att ta sticklingar, även om jag tycker att det går bra i stort sett året om. Att ta sticklingar är ett ypperligt sätt att föryngra sina krukväxter, men också fint att ge bort och att byta med varandra. Februari – mars är i alla fall månaderna då jag låter mina pelargoner komma fram från vintervila. Jag klipper ner dem ordentligt och hoppas att de tar sig på nytt. Om de stuckit iväg på längden ser jag till att klippa av toppar och på så sätt få nya sticklingar. När det kommer till pelargoner så låter jag dem aldrig rota sig först i vatten utan direkt ner i jorden. Se till att du har 2-3 bladpar kvar i toppen och rensa bort resten, stick ner i jorden och vattna sparsamt första veckorna. Därefter kan du börja med att ge tillskott av lite näring.
Vi har ett flertal olika produkter som underlättar för omplantering, kika längre ner!

Pelargon stickling

Rota sticklingar

En del plantor mår bäst av att få rota sig i vatten först, t.ex. ampellilja, paraplyaralia, eller som på bilden passionsfrukt. Jag brukar då låta dem rota sig i små burkar eller flaskor i mörkt glas. Det sägs att det går snabbare då för dem att få rötter, om detta är sant eller bara en myt kan jag inte svara på, men brunt glas är fint!

stickling passionsfrukt
Passionsfrukt

Lerkrukor

När du planterar din stickling, tänk på att inte ta alltför stor kruka, då är det bättre, upplever jag, att plantera om efter ett tag.
Krukor med patina tycker jag ger ett livfullt och lite slitet intryck.
Lerkukor är bra för växterna då de andas, däremot torkar jorden ut lite fortare vilket gör att du kan behöva vattna lite oftare. Innan du planterar rekommenderas att du lägger krukorna i blöt, då torkar de inte ut lika fort, utan håller fuktigheten bättre.

Sist men inte minst. Om du försår så kan det vara en god investering med en sprayflaska att använda när plantorn är nyss uppkomna ur jorden. Passar även till nyplanterade sticklingar. För tillfället har vi inga inne, men spraykannor i mässing kommer med jämna mellanrum, så håll utkik. Vem vill inte ha en sån här till sina små plantor?

spraykanna mässing
Spraykanna mässing

2 kommentarer

  1. Hej! Bra tips.På bild nr 5 uppifrån var det en växt som jag hade för 30 år sedan Sprätt iväg eller trädtörel kallade vi de. Finns den att få tag i?

    1. Hej! Kul att du gillar tipsen! Ja, den kallas för sprätt iväg idag, jag har fått min moderplanta som stickling, om de finns i butik vågar jag inte svara på… men har sett att det säljs sticklingar emellanåt av dessa på tradera 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *